A padlizsánról
Tojásgyümölcs, török paradicsom, kék paradicsom, vinete, vinetta.
A padlizsán a paprika, paradicsom és a burgonya rokona. Hazánkban is egyre népszerűbb zöldségféle, de így is csak 0,8-0,9 kg fő/év a fogyasztás becsült mennyisége, pedig nem különösebben nehéz a termesztése, viszont sokoldalúan felhasználható. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomás stabilizáló hatású. Cukorbetegeknek is ajánlott alacsony szénhidráttartalma miatt.
Termeszthető szabadföldön, magaságyásban, erkélyen, teraszon balkonládában, fóliasátorban. Vetéstől számítva 100-120 nap után szedhető. Víz és tápanyagellátás mellett rendszeresen kacsolni (oldalhajtások, hónaljhajtások eltávolítása) szükséges.
A fogyasztásra ideális termés héja egységes élénk színű, fényes, ránctalan. Felvágva a magok puhák, de nem kifejletlenek. Túléretten a bőr matt, kifakult, sötét, a magok is sötétek, kemények, ilyenkor már keserű.
Általában nyersen nem fogyasztjuk, de felhasználható grillezve, roston, rántva, párolva, sütve, panírozva, töltve, krémnek, salátának.
Ha szeretnél többet tudni
-arról, hogy mi hogyan termesztjük a padlizsánt, amit a fóliasátorban bemutatunk.
Ha szeretnéd tudni,
-mi hogyan tartósítjuk télire, padlizsánkrém alapot készítünk
Ha szeretnéd megkóstolni
-mi hogyan készítünk a padlizsánkrémből egy turbózott kencét, akkor
Szeretettel várunk július 27-ei összejövetelünkre Kisberénybe!
Ági