Bodzavirág szörp készítés
Bodzavirág szörp készítés általam tapasztalt titkai
Sokan szeretik a bodza illatát, ízét. Többek között szörpöt készíthetünk belőle és tarthatjuk el akár egész évre. Én kistermelőként sok éve gyártok nagyobb mennyiségű szörpöt. (évi 3-500 litert) Kezdetekkor keresgéltem módszereket mások tapasztalataiból, míg végül az lett belőle, amit itt olvashattok.
Egyik fontos szempont mikor, hogyan, és hol szedjük az alapanyagot, a virágot. .
Hol szedjük?
Nem könnyű megtalálni a legjobb lelőhelyet. Ne legyen közút mellett, mert a kipufogógáz és felvert por rárakódik. Szántóföldek mentén is sok helyen található, ott viszont permeteznek. Erdős részek, patakok mentén a legjobb. Itt viszont nehéz hozzáférni, nagy a dzsindzsa, csalán, gyomok. De mégis itt célszerű. Be kell öltözni hosszú nadrágba, blúzba, és nem árt szúnyog és kullancs riasztóval is felszerelkeznünk.
Mikor szedjük?
A legjobb időszak, a virágzása középtájékán, amikor már van elég sok virága. Nem egyszerre érik be minden virág. Úgy válasszuk ki a virágot, hogy a bimbós virág ne legyen benne, és amelyik már porzik, és narancssárgába hajlik a színe, ő az ideális. Legjobban illatozik, tehát sok van belőle, amikor eső után pár nappal szépen süti a nap. A szél ne fújjon, mert elviszi a számunkra legfontosabb részét, a virágport. Ugyanígy az eső is kimossa, tehát várnunk kell, amíg újratermelődik a pora.
Hogyan szedjük?
Nagy vödörrel az egyik kezünkben, másik kezünkkel lepattintitjuk az egész ernyőt, és gyűjtjük a vödörbe. Ahogy mozgatjuk a virágot, potyog a pora, ezért legyen közel a vödör. A megfelelően beérett ernyővirág könnyen roppan, törik le.
Nekünk a szörp gyártáshoz a virágnak a porára van szükségünk. Ezt a virágból való kimosással érjük el. Feleslegesnek tartom hosszan áztatni, tárolni a beáztatott cuccot. Azzal növeljük az esélyét annak, hogy megbuggyan, keseredik, és a zöld virágrészek íze is belevegyül.
Mosás:
A szedő vödrünkben levő anyagra vizet öntünk. (nem pakolgatjuk ide-oda, mert vesztünk a virágporból) Annyit, hogy ellepje és átforgatható legyen. Hagyjuk állni, nem több, mint 20- 40 percet. Ha valami más teendőnk is közbejön, ez lehet pár óra is, nem lesz baja, de felesleges. Forgassuk át, markunkkal nyomjuk ki a levet és tegyük egy másik edénybe, mert még egyszer átmossuk, ugyanígy. Szép sárga levet kapunk, amikor kiszedjük a virágot. Én a kiszedett virágot a komposzt dombra teszem.
Szűrés:
A kinyert levet kétszer szűröm, először egy nagyobb leves szűrőn. Ekkor még benne maradnak a lében a virágról lepotyogott nagyobb szemcsék. Másodszori szűréshez a leves szűrőre teszek egy nejlon harisnya anyagot. Ez átengedi a virágport, de a nagyobb szemcséket nem.
Bekeverés, ízesítés:
Mérem a lé mennyiségét és egy akkora edénybe öntöm, amibe az egész adag befér, plusz a cukor. Én nem használok hozzá citromkarikákat, egyrészt, mert a citrom a szállításhoz vegyszerrel van permetezve, másrészt kesernyés ízt fog adni a szörpnek. Az ízesítés nálam a cukorból és az aszkorbinsavból áll. Citromsavat nem használok, nekem nagyon maró savnak számít. 1 liter léhez adagolok 60 dkg cukrot, és literenként 14 gramm aszkorbinsavat. Ez egy kedvelt savassági arány, szeretik a vevőim. Oldódásig keverem és dunsztolásra alkalma üvegbe teszem. (ami jól zár és bírja a hőt)
Természetesen ízlés szerint lehet variálni az ízesítést, esetleg más fűszereket tenni hozzá, én nem szoktam. Télidőben az eltárolt szörpöt forró vízzel is szoktam fogyasztani amolyan tea félének. Ekkor szoktam hozzá tenni friss, reszelt gyömbért. A két íz nagyon jól harmonizál.
Tartósítás:
Az üvegbe töltött szörpöt kupakkal lezárom, majd a dunsztoló gépbe teszem. 85 fokon, 30 perc hőkezeléssel lehet tartósítani. Kihűlés után megy a kamrába. Tartósítószert természetesen nem teszek bele, nem is kell. A hőkezelés megoldja.
Örömteli és eredményes munkálkodást kívánok Nektek!
Alább látjátok egy ífjú bokromat a kertemben. Ezen még kevés a virág, viszont szeretem, jól mutat és majd ő is megnő. Továbbá egy kép a még száraz, begyűjtött virágokról, ahol látszik az edény falán a lepotyogott virágpor is. A másik képen a virággal teli edény vízzel feltöltve. A jó szörphöz sok virág, relatív kevés víz kell. Majd a szűréshez használt eszköz. És a végeredmény, az elkészült szörp üvegben.