kovászos kenyér készítése
Részletesebb információk a májusi, hétvégi programunkhoz:
A kovászos kenyér készítésről számtalan anyagot találni a neten. Amikor én elkezdtem kenyeret sütni, innen informlódtam és néhány barátomtól. Nagyon macerásnak tűnt és az nem nekem való, gondoltam. De mégis hajtott az a vágy, hogy jó kenyeret ehessek, általam megválasztott alapanyagokból. Több nehézséggel találkoztam, míg végre kiforrt az én módszerem, megértettem mi az, ami elhanyagolható körülmény és mi az ami elengedhetetlen ebben a folyamatban. Hogyan lehet a kenyérsütés a mindennapok része, anélkül, hogy ez lényegi energiát igényelne.
A kenyér készítés több fázisát egyszerre igyekszem megmutatni előkészített rész folyamatokkal, hogy a délelőttbe beleférjen a program.
-száraz kovászból nedves kovász indítása
-kovász érésének folyamata (délutáni program során is ránézünk)
-kenyér tészta összeállítása, dagasztás, hajtogatás, formázás
- pihentetés
-sütés
Reggelire már kész tésztából sütött kenyeret eszünk, hogy megkóstolhassátok, milyen végeredményt várunk.
A képen a kész kenyeret és az indításhoz használt, saját készítésű száraz kovászt mutatom. Szárazkovászt ajándékba adunk, hogy otthon Te is elkezdhesd a kenyér sütést.